Vikla » Specials » Pecs 2010

European Cultural Capital

In het zuiden van Hongarije getuigt de stad Pècs van tweeduizend jaar historie. Zowel de Romeinen als de Turken en de Duitsers lieten in deze stad hun sporen na in de vorm van monumenten. Vertoevende in de schaduw van Boedapest, leed ze lang een verborgen bestaan. Met de nominatie European Cultural Capital 2010 richten zich nu alle schijnwerpers op haar.

Best bewaarde geheim van Europa

Lang stond Pècs te boek als ‘het best bewaarde geheim van Europa’. Toeristisch bezien leidde deze, in 200 na Christus door Romeinen gestichte, stad een bijna onbekend bestaan. Sinds haar benoeming tot bisschopsstad in 1006 is ze een belangrijk christelijk centrum. Tijdens de Turkse overheersing (1543-1696) verdreef de islam het christendom, maar uiteindelijk zegevierde het rooms-katholieke geloof. Volledig gekerstend vinden we nu in deze stad zowel Romeinse fundamenten, als Turkse restanten en vooral veel barok. Tegelijkertijd is Pècs met 35.000 studenten vooral een bruisende stad.

Culturele kruisbestuiving

‘Met negen nationaliteiten is Pècs nu een grenzenloze stad,’zegt Csaba Ruzsa, projectleider van Pècs 2010. Een van de items binnen European Cultural Capital 2010 betreft een activiteit waarbij buren elkaar uitnodigen om elkaar zo beter te leren kennen. Een ander speerpunt betreft de culturele veelzijdigheid van zigeuners. Aan buitenlandse kunstenaars biedt Pècs een warm onthaal. In de opmars naar de nominatie European Cultural Capital 2018 exposeert STAD Brabant in Pècs , terwijl Delft deelneemt aan een internationale expositie. ‘De nominatie European Cultural Capital 2010 is voor Pècs dè kans om de plaats voorgoed op de culturele kaart van Europa te plaatsen’, aldus Ruzsa.

Bikal

Een van de financiële investeringen binnen Pècs European Cultural Capital 2010 betreft het avonturenpark Bikal. Ondanks het ontbreken van een achtbaan of andere angstaanjagende attracties wordt dit in april 2010 geopende park druk bezocht. Door het uitbeelden van het leven in een middeleeuwse stad, dorp, strijdperk en kasteel waant men zich er in de riddertijd van de renaissance.

Wijn en pálenka

Vlakbij Pècs bevinden zich de beste wijngaarden van Hongarije. Een hoge reputatie genieten vooral de wijnen uit Villány-Siklos. Wereldwijd gevestigde namen hier zijn Tiffán, Bock en Gere. Ook uit Szkeszard komen mooie wijnen, terwijl Tolna zeer goede pálenka maakt. De wijnroute leidt de 'dorstige toerist' naar de diverse locaties.

Bikal Renaissance Eerste avonturenpark van Hongarije

Een druk bezocht avonturenpark zonder levensgevaarlijke pythons en duizelingwekkende achtbanen. Dat is het op 1 april 2010 in Bikal geopende themapark Elmenybirtok te Bikal. Daar, vlakbij barokstad Pè…

Wijnen uit Zuid-Hongarije: Szekszàrd

Vlakbij het Hongaarse Pecs, European Cultural Capital 2010, ligt Szekszàrd. Door Turken op de vlucht gedreven volkeren uit de Balkan plantten hier de eerste druivenstokken. Bekend raakte de streek voo…

Wijnen uit Zuid-Hongarije: Villány-Siklos

Lange tijd kwamen uit het zuiden van Hongarije vooral rode en witte landwijnen, maar de laatste jaren is het gebied bezig met een opmars. Een hoge reputatie genieten vooral de wijnen uit het vlakbij P…
Gepubliceerd door Vikla op 21-07-2010. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.